Poate părea ciudat că lanyardurile, nişte accesorii atât de simple, au devenit astăzi articole atât de populare şi căutate. La urma urmei, câtă popularitate ar putea strânge un şnur purtat la gât sau în geantă? Care nu e nici o bijuterie de clasă, nici vreun articol vestimentar, aşa-zis, la modă. Oricum, suficient de multă popularitate pentru ca atunci când aud cuvântul „lanyard”, oamenii să identifice obiectul, să-i identifice utilitatea.
Pentru că, dacă lanyardurile se bucură de atât de multă popularitate, faptul se datorează în mare parte utilităţii şi versatilităţii lor.
Dar mai puţin cunoscută este istoria lanyardurilor, de altfel, cam aventuroasă şi, cel puţin, interesantă.
De pe mare, pe pământ
Lanyardurile nu sunt nicidecum o invenţie modernă. Piraţii şi soldaţii francezi din secolul al 16-lea le foloseau pentru a ataşa obiecte ca fluiere de semnalizare, săbii sau pistoale la uniformele şi veşmintele lor, atunci când porneau la luptă sau se deplasau pe vas. Termenul folosit de aceştia era „lanière”, cuvântul „lanyard” de acolo provenind. Franţuzescul „lanière” se traduce în română ca sfoară, şnur sau cordon.
În anii 1500, designul lanyardurilor era destul de limitat, în comparaţie cu cât de multe şi variate modele se pot obţine astăzi. Aceasta şi pentru că nu erau create cu niciun alt scop decât acela de a se dovedi cât mai utile în situaţii de mare trebuinţă. Deci aspectul estetic aproape că nu conta.
Lanyardurile erau, de fapt, bucăţi de frânghie pe care marinarii, într-un moment de inventivitate, le-au transformat în soluţia la variatele probleme întâlnite pe mare. Pentru că pierderea unui cuţit sau a armei făcea, de multe ori, diferenţa între viaţă şi moarte, aşa se face că lanyardurile au devenit extrem de populare şi în rândurile militarilor care, deplasându-se pe distanţe lungi, le considerau mai mult decât folositoare.
În timp, lanyardurile au căpătat şi un rol ornamental, nu doar practic. S-au manufacturat după tot felul de tipare, din tot felul de materiale şi folosindu-se tot felul de împletituri, tot mai complicate. Napoleon Bonaparte avea o pasiune nemaipomenită pentru lanyardurile colorate şi elaborate. Iar în unele ordine militare, acestea erau oferite ca distincţii sau merite, obicei ce încă se mai păstrează în Canada şi America, în anumite cercuri militare.
Lanyardurile actuale, o formă de exprimare individuală
Astăzi, lanyardurile îşi păstrează funcţionalitatea, dar au devenit mult mai expresive, mult mai joviale şi sunt apreciate ca o formă de creaţie chiar. În lumea afacerilor şi a diferitelor industrii, lanyardurile sunt folosite pentru a expune un ecuson sau ID în cadrul firmelor şi al evenimentelor de tot felul.
Pentru mulţi, lanyardul rămâne o bandă simplă pe care sunt imprimate diverse. Pentru alţii, lanyardurile reprezintă mai mult decât atât: un meşteşug funcţional a cărui istorie se întinde până în vremurile când piraţii navigau pe mările lumii.
Poţi găsi acum, la Agrafa Print Services, lanyarduri pentru toate evenimentele care contează. La preţuri competitive, ce variază în funcţie de cantitatea comandată (1,45 – 0,30 Euro), îţi punem la dispoziţie oferta noastră de lanyarduri personalizate prin sublimare, o tehnică ce oferă produsului un impact vizual deosebit.
Cere oferta completă sau mai multe detalii aici.
Categorii
Angajari (6) Comunicate de presa (6) Diverse (52) Echipa Agrafa Print (6) Evenimente (9) În fiecare zi, alese şi culese... (91) Industrie (17) Oferte speciale (5) Piaţa (4) Produse (27) Sfaturi (33) Ţeparii nostri (2) Uncategorized (2)Arhivă Articole
October 2023 July 2022 March 2022 August 2021 September 2020 April 2019 March 2019 February 2019 January 2019 November 2018 October 2018 September 2018 August 2018 July 2018 May 2018