Orice iubitor de cafea trebuie să fi întâlnit măcar o dată un barista iscusit într-ale preparării de asemenea delicii şi să fi fost martorul unor demonstraţii impresionante de latte art. Latte art, adică desenatul într-o ceaşcă de latte sau cappucino. Cumva asemănător, dar, de fapt, o tehnică mult, mult mai deosebită este pictura pe apă. Adică Ebru. Adică paper marbling.
În video-ul de mai jos, Oguz Uygur oferă o demonstraţie absolut hipnotizantă.
Paper marbling în timp şi spaţiu
Numele de Ebru, în turcă, desemnează tehnica picturii pe apă. În engleză, paper marbling face referire la aspectul marmorat care se obţine în urma acestui procedeu de pictare.
Cu origini care se pierd în negura timpului şi a spaţiului, arta de a picta pe apă a fost introdusă în Europa undeva la sfârşitul secolului al 16-lea. Diplomaţii şi comerciaţii urmând „Drumul mătăsii” au adus această tehnică în Iran unde şi-a primit numele, iar de aici, Ebru a ajuns până în Anatolia. După 1550, a devenit extrem de populară în Italia, Germania, Franţa şi Anglia.
Tehnica pictării pe apă
Astăzi recunoscută ca o formă de artă decorativă specific turcească, Ebru se obţine prin pictarea pe substanţă vâscoasă a unor forme şi modele diverse care sunt transferate apoi pe hârtie, materiale textile sau chiar şi pe lemn. Substanţa este o apă îngroşată cu gumă tragacant, pe suprafaţa căreia se aplică picături de vopsea insolubilă. Picăturile sunt apoi manipulate de artist în tot felul de tiparuri creative. Iar la sfârşit, se aşează o coală de hârtie pe suprafaţa lichidului îngroşat, iar imaginea se transferă instantaneu.
Suminagashi sau „cerneala plutitoare”
În Japonia, tehnica de decorare a hârtiei este cunoscută sub numele de Suminagashi şi este o artă veche de aproape 800 de ani. Diferenţa dintre Ebru şi Suminagashi este absenţa gumei care îngroaşă lichidul, pentru cea din urmă tehnică folosindu-se doar apă alături de alţi aditivi care ajută cerneala să plutească.
Special la paper marbling este nu doar tehnica delicată de pictare ci şi faptul că fiecare print obţinut este unic. O formă de artă liberă, marmorizarea hârtiei este o tehnică care surprinde uneori şi marii maeştri datorită pattern-urilor ce se pot forma neaşteptat.
Categorii
Angajari (6) Comunicate de presa (6) Diverse (52) Echipa Agrafa Print (6) Evenimente (9) În fiecare zi, alese şi culese... (91) Industrie (17) Oferte speciale (5) Piaţa (4) Produse (27) Sfaturi (33) Ţeparii nostri (2) Uncategorized (2)Arhivă Articole
October 2023 July 2022 March 2022 August 2021 September 2020 April 2019 March 2019 February 2019 January 2019 November 2018 October 2018 September 2018 August 2018 July 2018 May 2018